Ciasto Cassis 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady   

Beza

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem

  • 500 g śmietanki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Ponadto

  • 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
  • poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.

Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.

Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.

Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.

Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego :)


źródło przepisu;http:// zjemto.blox.pl

RELATED ITEMS