CIASTO SHREK

SKŁADNIKI ;

6 jajek

1 szkl.cukru

1 szkl. mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 duży sok pysio zielony 0,9l.

3 budynie śmietankowe

2 opakowania delicji , smak  w/g uznania (najlepiej smakuje z milky)

1 śmietana do ubijania 0,5 l. Najlepiej smkuje w woreczku)

szczypta soli

1 duże opakowanie zwykłych herbatników (najlepiej smakują lu petitki)

mała łyżeczka  octu.

PRZYGOTOWANIE;

ETAP1  BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 0,5 szkl. cukru .

Żółtko ubijamu na sztywno i dodajemy 0,5 szkl. cukru.

Ubite białko i żółtko łączymy ze sobą , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.(mąka przesiana daje to , że biszkopt będzie pulchniejszy.)

Łyżką drewnianą wszystko delikatnie ze sobą łączymy . Na koniec  do wymieszanej masy dodajemy małą łyżeczkę zwykłego octu .(dodając ocet, biszkopt nie będzie mdły.)

Gotową masę wlewamy do formy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem pergaminowym .PIECZEMY W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMP. 180 stopni OK.30-40 minut. NIGDY NIE OTWIERAMY BISZKOPTA PRZED KOŃCEM PIECZENIA BO OPADNIE.

ETAP.2 MASA BUDYNIOWA ZIELONA

Budynie rozpuszczamy w 0,9 l. PYSIA, a pozostałą część wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozpuszczone budynie w soku pysiu wlewamy do drugiej gotującej się częśći. Szybko i energicznie mieszamy,  aby nie zrobiły się grudki. Ciepła jeszcze masę  , rozsmarowujemy na cieście.

ETAP.3

Na pysiowo-budyniowej masie układamy delicje w/g uznania.

ETAP.4 MASA ZIELONA Z BITEJ ŚMIETANY

Ubitą już śmietanę łączymy mikserem z jedną , tężejącą galaretką  , rozpuszczoną  tylko w 1 szkl. wody.Następnie gotową masę  rozsmarowujemy na  schłodzonym cieście .

ETAP 5

Na rozsmarowaną masę układamu herbatniki w/g uznania.

ETAP 6

3 tężejące zielone galaretki , przygotowane w/g przepisu jak  na opakowaniu , wylewamy na wierzch ciasta.

ETAP 7

WKŁADAMY DO LODÓWKI   NA NOC .NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ.

 

Źródło przepisu;modyfikacja wg własnego pomysłu

źródło fot. http://mojeciacho.blox.pl

RELATED ITEMS