CIASTO SHREK
SKŁADNIKI ;
6 jajek
1 szkl.cukru
1 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży sok pysio zielony 0,9l.
3 budynie śmietankowe
2 opakowania delicji , smak w/g uznania (najlepiej smakuje z milky)
1 śmietana do ubijania 0,5 l. Najlepiej smkuje w woreczku)
szczypta soli
1 duże opakowanie zwykłych herbatników (najlepiej smakują lu petitki)
mała łyżeczka octu.
PRZYGOTOWANIE;
ETAP1 BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 0,5 szkl. cukru .
Żółtko ubijamu na sztywno i dodajemy 0,5 szkl. cukru.
Ubite białko i żółtko łączymy ze sobą , następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.(mąka przesiana daje to , że biszkopt będzie pulchniejszy.)
Łyżką drewnianą wszystko delikatnie ze sobą łączymy . Na koniec do wymieszanej masy dodajemy małą łyżeczkę zwykłego octu .(dodając ocet, biszkopt nie będzie mdły.)
Gotową masę wlewamy do formy na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem pergaminowym .PIECZEMY W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMP. 180 stopni OK.30-40 minut. NIGDY NIE OTWIERAMY BISZKOPTA PRZED KOŃCEM PIECZENIA BO OPADNIE.
ETAP.2 MASA BUDYNIOWA ZIELONA
Budynie rozpuszczamy w 0,9 l. PYSIA, a pozostałą część wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozpuszczone budynie w soku pysiu wlewamy do drugiej gotującej się częśći. Szybko i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Ciepła jeszcze masę , rozsmarowujemy na cieście.
ETAP.3
Na pysiowo-budyniowej masie układamy delicje w/g uznania.
ETAP.4 MASA ZIELONA Z BITEJ ŚMIETANY
Ubitą już śmietanę łączymy mikserem z jedną , tężejącą galaretką , rozpuszczoną tylko w 1 szkl. wody.Następnie gotową masę rozsmarowujemy na schłodzonym cieście .
ETAP 5
Na rozsmarowaną masę układamu herbatniki w/g uznania.
ETAP 6
3 tężejące zielone galaretki , przygotowane w/g przepisu jak na opakowaniu , wylewamy na wierzch ciasta.
ETAP 7
WKŁADAMY DO LODÓWKI NA NOC .NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ.
Źródło przepisu;modyfikacja wg własnego pomysłu
źródło fot. http://mojeciacho.blox.pl