Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Składniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 dużych białek

  • szczypta soli

  • 300 g drobnego cukru do wypieków

  • 2 łyżki cukru demerara

  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.

Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc./p>

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone

  • 300 ml śmietany kremówki 30%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 150 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)

  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych

  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.

Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

  • daktyle i orzechy do dekoracji

Wykonanie

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.

Smacznego :-).

Źródło przepisu – ‚Kulinarne szaleństwa Margarytki’

źródło fot. http:// www.mojewypieki.com

RELATED ITEMS