
Tort dacquoise z orzechami i daktylami
Składniki na 2 blaty bezowe:
-
6 dużych białek
-
szczypta soli
-
300 g drobnego cukru do wypieków
-
2 łyżki cukru demerara
-
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
-
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc./p>
Składniki na krem:
-
250 g serka mascarpone
-
300 ml śmietany kremówki 30%
-
1 łyżka cukru pudru
-
150 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
-
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
-
10 daktyli, posiekanych
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.
Dodatkowo:
-
cukier puder do oprószenia
-
daktyle i orzechy do dekoracji
Wykonanie
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami.
Smacznego :-).
Źródło przepisu – ‚Kulinarne szaleństwa Margarytki’
źródło fot. http:// www.mojewypieki.com